“Can I come over?” stopt!

Het begon ooit met een korte ontmoeting met een man in mijn flatgebouw. Ik was net verhuisd en raakte met een Keniaan in gesprek in de lift. Daar stond ik in mijn joggingsoutfit, klaar om een rondje te rennen. Deze onbekende man nodigde me uit om een keer samen te gaan rennen, want hij was professioneel marathon atleet in zijn thuisland. Tot op de dag van vandaag heb ik hem nooit meer gezien.

Maar iets in mij was getriggerd. Hoe woont deze man en wat is zijn verhaal? Is hij terug naar Kenia of gewoon verhuisd naar een ander deel van de stad? Mijn nieuwsgierig bracht mij achter de gesloten voordeuren van mijn buren. Van mijn Somalische onderburen kreeg ik een bord warm eten aangeboden en met mijn Marokkaanse buurman startte ik een Netflix avond. Hun verhalen over thuis raakten mij zo, dat ik al mijn buren ben gaan documenteren.

Van een ontmoeting in de lift naar een wereldreis

 

 

Tientallen prachtige portretten en een jaar later, stond met mijn koffer op Schiphol. Klaar om wereldwijd (t)huizen vast te leggen. Het project “Can I come over?” was geboren, want thuis is immers een universeel begrip. Iedereen heeft er wel een gevoel bij. Op mijn blog schreef ik over de vraag: wat maakt een huis een thuis?

“Can I come over?” was geboren

 

Twee jaar lang reisde ik naar twaalf verschillende landen en sliep in honderden bedden. Van luxe suites tot lekke luchtbedden. Ik belande bij een dakloze goudmijner, een koeienboer met een eigen helikopter en bij indianen in Panama. Het veranderde mijn kijk op de wereld.

Bekijk de hele reis

Van boek naar eigen tv programma

Te gast bij koffietijd

Eenmaal terug in Nederland bracht ik een boek uit. Al die levenslessen, daar moest ik namelijk wat mee. Via crowdfunding haalde ik ruim 5000,- op, maar was ik vooral verrast door de hoeveelheid media aandacht die ik ontving. Van een uitnodiging bij koffietijd tot radiogast bij 3fm.

Reisdrang?

Ook werd uitgenodigd bij Omroep Gelderland om in de studio te praten over mijn boek. Mijn eigen zoektocht naar thuis was nog niet helemaal klaar. Ik vroeg me af of ik wel zou kunnen aarden in Nederland, zonder het dagelijkse avontuur van het reizen...

Op pad in Gelderland

Samen met de omroep bedacht ik een plan. Wat nou als ik in Gelderland bijzondere thuisverhalen ga vastleggen? Midden in de winter begonnen de opnames. Een echte vlog voor op Instagram, met als doel om meer jonge kijkers te trekken. En je gelooft het niet, maar zelfs in Gelderland kwam ik de meest bijzondere (t)huizen tegen. Van kasteelbewoners tot dakloze jongeren.

 

Meer dan dertig vlogs zijn gemonteerd tot zeven tv afleveringen. Wat een te gek project was dit! Door het ontmoeten van zulke bijzondere Gelderlanders, voelde ik niet de drang om het avontuur in het buitenland op te zoeken. Elk nieuw thuisverhaal was namelijk een avontuur op zich. Zelfs mijn moeder zei dat ze in haar hele leven nog nooit zoveel gekke plekken had gezien in haar eigen provincie.

Komt de vlog ooit nog terug?

 

Maandag 13 juli vond de laatste uitzending plaats. Gemiddeld met ongeveer 100.000 kijkers! Wil je alles terug kijken? Kijk dan hier.

De komende tijd ga ik o.a. aan de slag met een reportage over vrijheid, een nieuwe vlog met de meest bijzondere beroepen in Brabant en werk ik aan kleinere fotografie en filmklussen.

Vloggen voor jouw bedrijf? Dat kan ook!

No Comments

Post a Comment