Steeds vaker ontvang ik ondernemersvragen van starters en studenten van media opleidingen. Tijdens de opleiding wordt hier wel aandacht aan besteedt, maar het valt mij op dat er een steeds groter groeiende behoefte is naar het vak ‘ondernemen’. Nederland telt ongeveer 11.000 beroepsfotografen. Per jaar studeren nog eens 1.500 nieuwe fotografen af. Hoe stoom je dan nog boven de concurrentie uit? Veel fotografen kunnen niet rondkomen van hun vakgebied en hebben velen ook nog een andere baan. Niet alleen deel ik soms tips op mijn website, maar geef samen met Ilse Wolf ook de workshop ondernemen als fotograaf.

Workshop ondernemen als fotograaf?

Tijdens de workshop geven we inzichten hoe we zijn gestart na het afstuderen aan de kunstacademie in Breda. Studenten zijn bang voor het ‘zwarte gat’, maar met de juiste begeleiding, motivatie en inspiratie kan de bijbaan al snel aan de kant.

Vijf tips voor starters!

1. Zorg voor weinig kosten
Opleidingen, gemeentes en andere instellingen organiseren vaak wedstrijden. Tijdens mijn afstuderen won ik een jaar lang een gratis atelier waar ik kon werken. De ruimte was zo groot dat ik zelfs twee afgestudeerden erbij kon vragen. Dit was niet alleen gezelliger, maar ik had ook direct andere mensen om mij heen om mee te sparren. Ik koos bewust studenten van andere afdelingen om nieuwe inspiratie op te doen.

2. Onderscheid werk en privé ruimte
Het grootste voordeel van mijn gratis atelier was dat ik niet thuis hoefde te werken. Elke dag fietste ik braaf richting kantoor en begon mijn dag met een fris hoofd. Je werkt meer gefocust wanneer je een berg kleren voor je ziet liggen die eigenlijk echt gewassen moeten worden.

3. Netwerkborrels, ja of nee?
Vaak krijg ik de vraag of interessante contacten haal uit netwerkborrels. Hiervoor heb ik een ander concept gevonden. Er bestaan talloze meetings waarin je over je werk mag vertellen of een vraag bij het publiek neer mag leggen, denk aan Goede Dingen Doen of Pecha Kucha. Dit leverde mij meer op dan een handdruk en een uitwisseling van een visitekaartje op een borrel.

4. Loop eens binnen bij andere kantoren
Mijn werkplek bevindt zich in kantoorgebouw waar meerdere (creatieve) bedrijven gevestigd zitten. Niet alleen bij jou, maar ook bij bedrijven is de concentratie wat lager na 16:00 uur ‘s middags. De perfecte tijd om eens te kletsen bij de buren. Zo heb ik al vele opdrachten binnen gehaald.

5. Toon jezelf
Als freelancer werk je vaak alleen. Het is daarom goed om ook jezelf goed te presenteren op je website. Waar sta je voor, wat is je passie en wat interesseert je? Mensen horen graag jouw verhaal.

Geïnteresseerd in de workshop? Neem dan snel contact op!