Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk
Van Kaapverdië naar Oostenrijk

De eerste week van januari verbleef ik op zeilschip De Eendracht. Tien dagen lang zeilde ik van Gran Canaria naar het eiland Sal in Kaapverdië om een documentaire te maken. Voordat ik van boord ging bij Sal, was er nog een korte pitstop in MindeloMindelo is de culturele hoofdstad van de Kaapverdië en een belangrijke haven. Het is met 70.000 inwoners de tweede stad van Kaapverdië. Om een voet aan wal te kunnen zetten, moesten we met een klein bootje richting de haven varen. De eerste dagen aan boord van het zeilschip had ik last van zeeziekte, maar toen ik uit dit kleine bootje stapte, bleef de horizon voor mijn ogen schommelen. Oftewel ik had last van landziekte. Nooit gedacht dat dit kon.

​Vismarkten en witte stranden in San Pedro

De haven van Mindelo is gelegen in een ondergelopen vulkaan krater. Dat is ook de reden waarom de baai de vorm heeft van een halve maan. Er is veel leven op straat. Vrouwen verkopen vis op de lokale markten, er wordt gekaart in de schaduw en kinderen vragen snoepjes aan toeristen. Je merkt dat deze stad enorm groeit, want er lopen bosjes cruise toeristen rond die een middag stoppen aan wal. Daarom besloot ik de lokale bus te nemen naar San Pedro. Voor maar 100 escudo, omgerekend één euro, gaat er een busje. Je wacht gewoon tot de bus vol is en dan vertrekt hij. Hier kennen ze geen tijdschema’s. San Pedro is een klein stadje waar je zo doorheen loopt, maar met een prachtig strand waar vele kiters en surfers zich uitleven. De cruise toeristen kom je hier niet meer tegen. Het is aangenaam rustig. Vanuit het strand bekijk je hoe locals hun vissersboten het strand op duwen na een goede vangst.

​​Wat te doen in Santa Maria, Kaapverdië?

​Het is nog één dag varen richting Sal. Omdat er teveel onrustige wind staat, heisen we de zeilen niet meer. De havenjongens van Palmeira geven ons vriendelijk de hand. Na het controleren van de paspoorten lopen we de haven uit. Op naar Santa Maria! Dit kleine stadje heeft nog geen 7000 inwoners en al snel merk je dat iedereen op straat elkaar kent. Er is cultureel gezien niet veel te doen, maar het weer, de restaurants en het mooie strand maken veel goed. Ik verblijf hier een kleine week en dat is precies genoeg om de vibe van het land en de locals goed te leren kennen. Voor de reisblog We Are Travellers schrijf ik een blog. Ik logeer bij locals, dans de kizumba (de locale dans van Kaapverdië) en maak toffe foto’s van de vele zout vlaktes.

​Een interview met kite kampioen Mitu Monteiro

​Vanuit Santa Maria is het een klein half uur lopen richting Kite Beach. Mitu Monteiro is sinds 2008 wereldkampioen kitesurfen. Strapless kiten is een religie geworden op Kite Beach. Daarbij gebruik je een surfboard en zitten je voeten dus niet meer vast aan je board. Zo kun je stunts uitoefenen. Kiters uit heel de wereld komen hier om te oefenen. Er staat bijna altijd een strakke wind en het water is lekker warm. Ik krijg les van Joao, één van de leraren van Mitu zijn kiteschool. Als snel raak ik verslingerd aan het kiten en ik besluit om er deze zomer mijn nieuwe hobby van te maken.

Mitu is een lokale held van Kaapverdië. Iedereen neemt selfies met hem. Omdat ik hem ga interviewen voor het Kite Magazine, ontvangt hij me thuis waar ik o.a. zijn zoontje Michael ontmoet. Dit wordt een toekomstige kampioen. Dat zie ik meteen. Hij kon namelijk al surfen toen hij 18 maanden oud was! Ik zie het al voor me, met een waterluier op een surfboard.
​Na deze heerlijke week vertrek ik naar Innsbruck om te leren surfboarden. Ik ruil het zand in voor een pak sneeuw. De foto’s en video’s komen volgende week online!