Hoe blijf je fit op reis?

Hoe blijf je fit op reis?

Het nieuwe jaar is begonnen. Gezonde voornemens worden afsloten en vakanties zijn geboekt. Precies de reden waarom ik jou wil inspireren met deze blog!

Zoals je in mijn eerdere blogs hebt kunnen lezen, werk ik in Australie veel voor touroperators. Heel Australië heb ik binnen acht maanden gezien, van backpackers tripjes tot luxueuze reizen. En het was een fantastische baan. Er is alleen één ding wat me altijd tegenstaat tijdens deze tours; het zitten in de bus voor langere tijd. Ik kan slecht tegen stilzitten en wil toch echt elke dag eventjes sporten. Daar heb ik een oplossing voor gezocht, want tja ik wil wel fit blijven op reis.

hiken Tasmania

Vier tips om fit te blijven op reis!

Deze tip vind ik zelf één van de beste oplossingen. Tijdens een tour stoppen we namelijk bijna elk uur voor een toiletpauze of een koffieronde. Tijdens dat kwartiertje pak ik mijn springtouw erbij en spring ik tien minuten achtereen. Reken maar dat je hartslag daar flink van omhoog gaat!

What the hell are you doing?” vragen medereizigers als ze mijn springtouw voor het eerst zien. Ze vinden het vaak maar raar. Totdat we twee dagen onderweg zijn en uren stil hebben gezeten in de bus. “He Marleen, can I borrow your skipping robe?” hoor ik dan vaak.

Vorige week overkwam me zelf nog wat leuks. Negen uur lang vaarde ik met een ferry richting Tasmanië. Na zes uur rond te hebben gehangen op de boot, besloot ik maar een workout op het dek te starten. In het zicht van allerlei mensen. Het kon me niet schelen. Een kwartiertje was ik bezig met mijn springtouw en wat opdruk oefeningen, totdat er een man uit Irak naar me toe kwam. “He, would you mind if I try? I haven’t done skipping since my childhood.”

Tasmanië tips

Twintig minuten later kreeg ik hem terug. Na een lang gesprek zei hij: “Thank you so much. People like you inspire me to start my training again. I always have an excuse that I’m too busy, but – like you- I can train anytime.” Mijn dag kon niet meer stuk.

Hardlopen in een veld vol kangaroos

Ik hou van hardlopen. De frisse lucht, de tintelende benen achteraf en de energie die je ervan terug krijgt. En gek genoeg kan ik beter hardlopen in het buitenland. De reden waarom ik soms gedemotiveert raak in Nederland is door sleur. Telkens maar weer datzelfde rondje, nee daar word ik niet blijer van.

Ik vind het heerlijk om gewoon te starten met rennen en ik zie wel waar ik uit kom. Zo kwam het eens voor dat ik in Australië een veld doorkruiste en zo’n dertig kangaroos voor me voorbij zag hupsen. Je had mijn gezicht moeten zien. Dat was echt een ‘wauw’ momentje.

https://vimeo.com/308868935

Oefeningen in het bos

Een sportieve achtergrond heb ik altijd gehad. Zelfs tijdens mijn eerste jaren als fotografe stond ik elke dinsdag avond te schreeuwen naar een groep vrouwen als bootcamp instructrice. Wat ik het leukste vond was om ter plekke oefeningen te bedenken met materialen uit het bos. Daar kwam mijn creatieve kant naar boven waar ik nu nog inspiratie uit haal om mijn trainingen mee af te wisselen. Soms neem ik elastieken mee. Die nemen nog geen drie centimeter kofferruimte in beslag en wegen amper iets. #ideaal

eenzaam op reis

En natuurlijk de hikes! De ultieme workout

De één houdt er totaal niet van, maar ik ben een groot fan van zware hikes. Dit is wel nr één om fit te blijven. En hoe stijler de berg hoe beter! Vorige week ben ik net terug gekomen van een prachtige roadtrip in Tasmanië. Met mijn ouders in de camper hebben we het hele eiland doorkruist en meerdere hikes afgelegd. Heerlijk, die frisse berglucht!

Ik investeer altijd in dure schoenen om blessures te voorkomen. De schoenen van het merk Lowa zitten mij het beste. De Renegade variant is niet te zwaar en gaan lang mee. Ik heb langere tijd een liesblessure gehad waardoor ik soms niet meer dan dertig minuten kon rennen. Dit wil je niet op reis en door de juiste pasvorm van Lowa heb ik er zelden nog last van.

fit op reis

Als reiziger koop ik liever producten die duurzaam zijn. Wandelschoenen zijn echt niet per definitie lomp en lelijk. Ik vind ze zo lekker zitten, dat ik ze zelfs in de stad draag. Lowa heeft leuke lichte kleuren waardoor ik deze wandelschoenen onder jeans draag. Lowa wandel schoenen zijn voor de meeste wandeltochten geschikt, tenzij je echt een hardcore bergbeklimmer bent.

Mount Amos was voor ons letterlijk het hoogtepunt. Simpel was het niet voor mijn moeder om naar de top te komen, maar eenmaal bovenaan met een fenomenaal uitzicht, bleek ze het alle zweetdruppels waard te vinden.

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking.