Hoeveel landen ik inmiddels heb gezien heb ik niet bijgehouden. En toch, hoe is het mogelijk, was ik nog nooit op één van de Nederlandse eilanden geweest. Al twee jaar land riep ik tegen mijn vrienden: “dit jaar ga ik echt naar Texel.” Afgelopen weekend was het zover. René Pop stond klaar om mij op te pikken bij de haven. Rene en ik kennen elkaar van de Eendracht. Voor de Eendracht heb ik een korte documentaire gemaakt. Twee weken lang zaten we gevangen op een zeilschip, zonder bereik en geen vogel te bekennen. Dat schept een band.

Een paar dagen eerder bezorgde PostNL mijn nieuwe drone. De DJI Mavic Pro. Deze is zo klein dat hij perfect is voor mijn reizen. Toen ik opnames maakte op het strand, verloor ik hem een paar keer uit het oog. Zo klein dat ie is! In tegenstelling dat de Phantom edities is deze drone zwart van kleur. Zo is hij in de lucht beter zichtbaar (tenzij je tussen de meeuwen vliegt en je drone net een vogel lijkt). De propellers kun je erop laten zitten, zodat je binnen een halve minuut je drone gereed hebt en je op kunt stijgen. Dat gaf mij bijvoorbeeld net genoeg tijd om een boot vast te leggen die ineens vertrok uit de haven.

Vogels twichen op Texel

Ik parkeerde gratis bij Den Helder en nam de boot. Vanaf daar reed René mij rond in zijn bus en bezochten we alle dorpen. Het zijn er maar zeven. Veel mensen kennen elkaar, het voelt als een gemeenschap. Ik kan goed begrijpen dat de eilanders gek worden van de ‘Touries’ zoals ze de touristen noemen. Onderweg komen we groepjes touristen tegen gewapend met camouflage kleding, kanonnen van verrekijkers en thermoskannetjes in hun handen. Ze zijn vogels aan het twitchen, want owee als je ‘spotten’ zegt. Dan krijg je boze vogelaars achter je aan.

 

 

Leuke feitjes over Texel

• de vuurtoren staat er sinds 1863. De Texelse vuurtoren is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt.
• Het grootste dorp is den burg. Dat is ook de hoofdstad van Texel.
• De straatnamen allemaal lekker kort en praktisch benoemd zijn, zoals de Pontweg.
• Wist je dat Texel het droogste gebied van Nederland is?
• Texel werd een eiland door de Allerheiligenvloed van 1170.