Een nieuwe vlog voor het Achterhoeks toerisme

Zo af en toen krijg je van die klussen waardoor je met een grote glimlach aan het werk gaat. Onlangs mocht ik vloggen voor het Achterhoeks Toerisme. Drie dagen lang belde ik allerlei bedrijven uit de toeristensector, met als doel om de binnenlandse toerist richting de Achterhoek te lokken, gezien we ineens met ons allen toch in eigen land op vakantie gaan.

De Achterhoek is bekend van de Zwarte Cross, het coulisselandschap, van Normaal en van de nuchtere kijk op de wereld. Dat dit jaar de Cross niet doorgaat is een groot gemis, maar eerlijk is eerlijk: er is meer te doen in de Achterhoek dan alleen fietsen in de prachtige natuur! Hieronder heb ik een top 10 lijstje met de leukste uitjes voor je op een rij gezet!

Dit zijn de leukste uitjes in de gemeente Aalten

 

De ietwat onbekende gemeente Aalten ligt ongeveer 8 kilometer ten zuiden van het Zwarte Cross terrein en ligt direct tegen de Duitse grens. De bescheidenheid en het “noaberschap” (het voor elkaar zorgen) staan hier hoog in het vaandel. Alles draait hier om gastvrijheid en je kunt hier verrassend leuke dingen ondernemen in een prachtig stuk natuur.

1. Kamperen tussen de koeien!

Ik begon mijn verblijf op een boerencamping. In deze regio vind je de meest idyllische plekjes om te kamperen. Hier verblijf je midden in de natuur. Hier word je wakker met de dauw over het weiland, door het geloei van de koeien en het gekraai van de haan. Je bent welkom met je eigen tentje, je eigen camper of huur een ingerichte lodgetent of pipowagen. Kijk hier voor nog meer prachtige (natuur)campings.

2. Ondergedoken tussen de Duitsers

In het centrum van Aalten vind je het Nationaal Onderduikmuseum. In de oorlogsjaren bestond 20% van de inwoners uit onderduikers. Dit is nergens zo hoog geweest als hier. Het museum was in de oorlog een woonhuis. Het gezin wat hier woonde, moest noodgedwongen hun woning delen met de Duitsers. Tegelijkertijd was het ook een onderduikplek. Je kunt je deels indenken hoe dat moet geweest zijn.

3. Spring met je gezin op een echte Velorette bike!

Aalten heeft een prachtig buitengebied. Gebouwd op zeven heuvelen. En dat is te merken als je hier met een velorette fiets rondfietst. Gelukkig zijn er vele plekken waar je in alle rust even bij kunt komen. Picknickkleed, bagels met zalm en hagelslag, ranja en chardonnay mee dus!

4. Niet bang voor wat avontuur? Ga suppen en mountainbiken

Buiten Bredevoort ligt de Slingeplas. Hier kun je onder begeleiding van Joy to Sup leren SUP-pen. Ik durfde de uitdaging aan en testte zo mijn evenwicht. Gelukkig zijn we allerdrie geheel in balans!

mountainbiken achterhoek
5. Lunchen in Middeleeuwse stijl

Bredevoort is van oorsprong een Heerlyckheid. Wist je dat Prins Maurits een groot gevecht won in de Middeleeuwen? Sindsdien is dit stadje aan de Oranjes geschonken en is onze koning Willem nog steeds heer van Bredevoort. Ook heeft de muze van Rembrandt hier gewoond. De stadsgidsen vertellen je de ins- en outs tijdens de stadswandelingen. Voor ons is het tijd om even rustig aan te doen. Geen stadswandeling, maar in een zeer origineel en geheel in Middeleeuwse stijl lunchen wij bij Bertram.

6. De Duits – Nederlandse grens ligt op de stoep!

Naast Aalten en Bredevoort, hoort ook Dinxperlo tot de kernen van de gemeente. Dinxperlo ligt direct aan de Duitse grens. Dwars door het dorp lopen hier zichtbaar de grenskruisen met Suderwick. Het dorp is geheel met elkaar verweven. De wekelijkse markt won de prijs van beste weekmarkt. Ook vind je hier leuke winkeltjes, staat hier het kleinste kerkje van Nederland en vind je hier het rijke smokkelverleden in het Grenslandmuseum.

7. Tienerkinderen mee op pad? Ga tokkelen, klimmen en vlotten bouwen.

Net buiten het dorp kun je je helemaal uitleven in het survival bos van Try Out. Alles  kan op maat georganiseerd worden. Slingeren als een ware Jane door de jungle, vlotten bouwen, steppen, klimmen.

8. Bier proeven in stadsbrouwerij

In een oud schooltje midden in het middeleeuwse stadje Bredevoort vind je Stadsbrouwerij de Borghman. Geheel op Achterhoekse eigen wijze wordt hier uniek bier gebrouwen. Marleen ging jou voor en proefde alvast wat biertjes. Het oordeel? Kom zelf maar snel proeven en genieten van Achterhoekse sferen!

9. Culinair genieten

Een unieke plek waar vakmanschap wordt uitgeoefend. Vroeger was dit een smederij, nu is dit pandje omgetoverd tot een huiskamerrestaurant. Ik laat me tot in de puntjes verwennen door de getalenteerde en culinaire Nynke en Marcel van het Smidse in Aalten.

10. Overnachten in een oud sanatorium

Het oude sanatorium St Bernadus in Bredevoort is geheel in stijl omgetoverd tot boutiquehotel en brasserie De Heerlyckheid. Met hulp van lokale ondernemers is dit pand weer geheel in stijl teruggebracht. Het sprookjesachtige terras sluit aan bij het Vestingpark, waar je een 19-eeuws theehuisje, een Lourdesgrot en oude TBC huisjes vindt.

Voor meer informatie over mijn leuke dorpje, kijk op Achterhoek.nl