Hoe ik mijn drone certificaat behaalde

drone vliegen regels

Hoe ik mijn drone certificaat behaalde

"Met welke drone vlieg jij? Waar heb jij je drone certificaat gehaald?" De laatste tijd krijg ik veel vragen over het vliegen met een drone. Daarom wil ik graag mijn ervaringen van het behalen van een drone certificaat met jullie delen. Op mijn socials plaats ik namelijk veel mooie foto’s en video’s die door mijn drone Gary (jaja, dat is zijn koosnaampje) zijn gemaakt.

Maar gezien er steeds meer luchtverkeer bij is gekomen, heeft de overheid besloten om nieuwe regelgeving door te voeren. En dat is maar goed ook, want er zijn genoeg beginnelingen die hun drone op masten, mensen of in bomen laten crashen. 

Heb ik een drone certificaat nodig?

Er is geen verschil meer tussen recreanten en professionele vliegers. In plaats daarvan zijn de Open, Specific en Certified categorieën opgesteld. Niet wie er vliegt is dan van belang, maar het risico dat uitgaat van de vlucht. Er zijn twee certificaten die je kan behalen:

Basiscertificaat A1-A3

Verplicht voor elke drone piloot die vliegt met een toestel vanaf 250 gram in de open categorie.

Aanvullend certificaat A2

Als je in bebouwde omgeving wilt vliegen met een toestel dat tussen de 500 gram en 2 kilo weegt. Ik heb dus beide drone certificaten behaald, omdat ik met een DJI AIR 2S vlieg die meer dan 250 gram weegt. 

Het uitgangspunt is dat alle dronepiloten over enige basiskennis moeten beschikken om te kunnen vliegen met drones.  Je krijgt vragen over van vliegveiligheid, luchtruimbeperkingen, luchtvaartregelgeving en veel vragen over meteorologie. Ik kan je dus van alles vertellen over luchtdrukgebieden, windvlagen en kan echt een weerrapport lezen. Stiekem was dat best interessant.

meer bereik op linkedin

Wat kun je van een online cursus verwachten?

meer bereik op linkedin

 

Mag ik boven de tuin van mijn buren vliegen?

Wil je bij je buren nog een kopje suiker, een statafel of een trap lenen, zou ik het niet aanraden om met je drone pal boven hun tuin rondjes te cirkelen. Je mag ook helemaal niet over niet-betrokken personen vliegen.

Om iets meer duidelijkheid te geven om welke regels er nou gelden over vliegen in woonwijken, boven groepen mensen of de paarden bij je geliefde manege heb ik hier twee overzichten gemaakt. 

Hoe hoger het gewicht van de drone, hoe strenger deze eisen zijn. Om te zien met welke classificatie je te maken hebt bij de aanschaf van een drone komt er sinds dit jaar een nieuw label: C0 t/m C4. Het kan dus zijn dat je huidige drone nog geen label heeft.  

 

Haal ook je certificaat!

Om het wat ingewikkelder te maken, zijn er ook twee categorieën opgesteld. De open en specifieke categorie. Het merendeel van de dronepiloten komen terecht in de open categorie. Deze is weer onderverdeeld in drie subcategorieën: A1, A2 en A3. Volg je het nog?

Hiernaast zie je een afbeelding hoe  labels, klasse en subcategorieën aan elkaar verbonden zijn. Met mijn DJI AIR 2S val ik dus onder een C2 (want meer dan 250 gram) in de A2 subcategorie en mag ik over bebouwing vliegen mits de drone in zicht.

Behaal ook je drone certificaat!

Mijn examen heb ik afgelegd bij Drone Flight Academy. Een fijne club en mijn diploma was zo binnen.  Interesse? Klik op de onderstaande button en dan ontvang jij een speciale kortingscode.

p.s. ik ben ook in te huren als Drone Piloot. Kijk hier voor meer informatie.

Ja, ik wil de code ontvangen