Bekijk mijn documentaire over Iron Man nu online

Taupo. Nieuw Zeeland. Ringgggggg. Het is nog diep in de nacht. Mijn lichaam weigert op te staan, maar mijn gedachten gaan al alle kanten uit. Zijn de accu’s opgeladen? Heb ik mijn microfoon wel ingepakt? Na een korte check vertrekken Karel en ik stipt 20 minuten later.

Op naar het event waar we twee maanden naartoe hebben gewerkt. Ooit leerde ik Karel kennen op een bruiloft. Zijn beste maat ging trouwen en ik was druk bezig om alle gasten op de foto te zetten. We raakten aan de praat en al snel vertelde hij over zijn avonturen in het buitenland.

Twee koffie's later lag er een script voor een documentaire

 

 

Ik vertelde hem over mijn toekomstige reisplannen richting Australië en Nieuw Zeeland. Over mijn werk als filmmaker en fotograaf. Een aantal weken later zaten we aan de koffie, want Karel had eigenlijk wel een heel tof idee in zijn hoofd.

Ik ga meedoen aan Iron Man. Iron Man,” zei Karel. “Het is één van de zwaarste triatlons ter wereld. 3.8 km zwemmen, 180 km wielrennen en 42,2 km hardlopen. Hoe zou jij het vinden om hier een documentaire van te maken?”

Twee koffie’s en drie bier later, lag er een plan. Terwijl ik al een jaar door Australië had gereisd voor mijn project "Can I come over?", kwam Karel me tegemoet in Nieuw Zeeland en werkten we twee maanden aan een film van 25 minuten.

hoe maak je een documentaire

Filmen bij Iron Man in Nieuw Zeeland

In de documentaire “Unstoppable” volg ik drie deelnemers, waaronder Karel, die voor het eerst meedoen. Wat brengt iemand op het idee om zichzelf fysiek en mentaal af te matten in Taupo? Het is voor veel mensen een onmogelijke opgave, maar voor deze first-timers is dit niet de grootste uitdaging in hun leven geweest.

Steven brak zijn gezicht op zeventien plaatsen

Het hart van Steven stond veertien minuten stil tijdens een eerdere marathon. Zijn gezicht brak op zeventien plaatsen, doordat hij een hartstilstand kreeg net tijdens een afdaling. Hij overleefde de val, maar leeft nu verder met een pacemaker.

Kunnen ze ooit weer lopen?

Ook Peter heeft de dood in de ogen gekeken Tijdens een skivakantie brak hij zijn rug en zag een toekomst voor zich als invalide. De deelnemers strijden tegen de medische wereld. Dokters beweerden dat ze nooit meer zouden lopen of sporten. Maar de grote vraag blijft, gaat het ze wel lukken?

 

Hoe maak je een documentaire?

Vaak krijg ik de vraag hoe ik mijn filmprojecten opzet. Zoals je hebt gelezen begint het vaak met een idee of een goed verhaal.

Karel en ik hebben van te voren veel doorgesproken hoe we deze film konden gaan produceren, maar zoals vaker bij mijn projecten gebeurt, valt alles later op z’n plek.

Monteren in het vliegtuig

Eenmaal aangekomen in Auckland, lukte het ons contact te leggen met Kellogg’s, die onze hoofdsponsor werd. Karel leerde de twee andere hoofdrolspelers pas in Nieuw Zeeland kennen en ik voelde aan dat zij een belangrijk rol zouden krijgen in het verhaal.

Kortom; op reis leer je erg flexibel te zijn en bij te sturen waar nodig. Tijdens het reizen ben ik gaan draaien en monteren, soms letterlijk in de auto of in het vliegtuig.

Bekijk hier de documentaire "Being Unstoppable"